Hikaye 2. Dünya Savaşı'nda savaş muhabiri olmak isterken derginin sorun bölümünde çalışmaya başlayan bir kadının hikayesi. İtiraf etmeliyim ki 300 sayfa olan bu hikayenin daha 50. Sayfasına gelmeden kitabın sonunu tahmin edebilirsiniz. Ama güzel olan kısım şu ki hikaye o dönemle ilgili çok fazla bilgi veriyor. 2. Dünya savaşını görmeye cepheden sokağa taşıyan bir kitap. Geride kalan halkın neler yaptığına dair binlerce bilginiz oluyor ve özellikle bu kısımları okumak benim için çok keyifliydi. Emmeline' in arkadaşıyla ilgili ilerleyen bölümlerde gelişen şeyler bana saçma gelse de kullanılan dili ve dediğim gibi o dönemin "normalleşen hayatını" okumak çok keyifliydi. Kitabin sonunda yer alan "yazarın notu" kısmında ise hikayede yer alan bazı kısımların gerçekten o dönemin dergilerinden esinlenerek yazıldığını görmekte çok güzeldi.
1- Kısa ve akıcı hikayeler
Kısa ve akıcı hikayeler deyince benim aklıma direk Stefan Zweig kitapları geliyor. Hem olay örgüsü sizi işin içine alacak hemde kısa olduğu için siz daha sıkılmadan kitap bitmiş olacak !
2- Klasik okuma sıklığı
Herkesin belli bir okuma zevki var. Siz fantastik kitap okumayı seven biriyseniz sürekli klasik okumak sizi hem sıkacak hemde kitap okuma alışkanlığından uzaklaştıracaktır. Bunun için benim uyguladığım taktik şu ; eğer şuan da kendi tarzıma uygun bir kitap okuyorsam daha sonra bir klasik okumaya çalışıyorum. Bir klasik bir kendi tarzım şeklinde gittiğim zaman sevdiğim kitapları okumak için elimdeki klasiği bir an önce bitirmeye çalışıyorum. Bu taktik bende gerçekten işe yarıyor. Umarım sizde de işe yarar.
3- Klasikte kendi tarzınızda okumak
Bir hikaye hem klasik hemde tam sizin tarzınızda olduğu zaman inanın çok kolay bir okuma olacaktır.Örneğin türk klasiklerinde bunu bulmak çok daha kolay. Mesela Aşk-ı Memnu dizisini sevdiyseniz ya da Çalıkuşu dizisini okumaya onların kitaplarından başlayabilirsiniz. Ben türk klasikleri okumaya Aşk-ı Memnu okuyarak başlamıştım. Bu hikayeyi aklımda daha kolay canlandırmama ve haliyle dili her ne kadar ağır olsa da okumamı kolaylaştırmıştı.
Umarım bu söylediklerim işinize yarar. Yazıda bahsettiğim kitapların hepsi için size aşağıda bir link bırakıyorum. Linkler kitaplar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Stefan Zweig hikayeleri için burayı , Aşk-ı Memnu incelemesi için burayı tıklayabilirsiniz !